CESUR YENİ DÜNYA KİTAP İNCELEMESİ
Aldous Huxley tarafından yazılan ve muhtemelen herkesin bir kez adını duyduğu distopik bir eserdir. İthaki Yayınları tarafından basılmıştır ve toplam 266 sayfadan oluşmaktadır. Roman eğer bu tarzda kitap okumayı seviyorsanız ağır gelmeyecektir. Kitap ütopik bir dünyayı anlatmaktadır. Kısaca bahsedelim ve daha sonra ben okurken ne hissettim ona geçelim.
Kitaptaki olaylar Ford'dan sonra 632 yılında geçmektedir. Ford montaj hattı sistemi ile T model araba üretimini ortaya çıkardı. Bu tür üretim sistemine ise Fordizm adı verildi. Bu sistemde montaj bandının kenarında duran çalışanlar parça önlerine geldiğinde sadece kendi görevlerini yapmaktaydılar. Yani sabahtan akşama kadar aynı hareketi yapan milyonlarca işçi ortaya çıktı. Dönemi eleştiren çok da güzel bir film var: Modern Zamanlar. Merak ederseniz izlemenizi tavsiye ederim. İşte kitapta da Ford tarafından oluşturulan bu sistem hayatın her alanında etkili olmuş. Hatta bebekler bile bu şekilde dünyaya gelmektedir ve her bebeğin kitapta bahsedilen sınıflardan hangisinde yer alacağı belirlenmekte ve o şekilde şartlandırılmaktadırlar. Yani insanlar farklı özelliklerde ve zekada üretilmektedir. Durumu sorgulamamaları için her şey sağlanmaktadır. Mutluluk ve uyuşukluk veren soma adında bir içecek vardır. Ayrıca her sınıfın mutlaka yapması gereken bir iş vardır. Evlenmek yasaktır. Birey değil toplum önemlidir. Tabi tüm dünya böyle değildir. Günümüzde de olduğu gibi bu kadar gelişememiş ve kabile olarak adlandırabileceğimiz insan toplulukları da vardır. Bunlara Vahşi deniyor. Kitaptaki kahramanlarımızın Vahşi John ile tanışmasıyla da eski ve yeni dünya arasında karşılaştırmalar yer alıyor. Daha sonra ise Vahşi John'un bu dünyada neler hissettiği ve neler yaşadığı anlatılıyor.
Konu oldukça güzel olmasına rağmen ve dili de ağır olmamasına rağmen okurken aşırı keyif aldığım bir kitap olmadı. Bazı kısımlar oldukça merak uyandırıcıydı ama bu kitabın genelinde bence yoktu. Ayrıca Fordizm okuduğum bölümle de alakalı olduğundan kitabı çok merak etmiştim. Ama beklediğim kadar iyi değildi ya da belki benim beklentim çok fazlaydı. Yaratılan distopik dünya çok güzeldi ama belki olaylar daha heyecanlı olabilirdi. Yine de distopya okumayı seviyorsanız Cesur Yeni Dünya kitabına da bir göz atın derim. Keyifli okumalar..
7 Şubat 2020 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder